Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο στην εξέλειξη της ζωής της γυναίκας, ορίζεται ως η παύση της εμμήνου ρήσεως, δηλάδη, της περιόδου.

 

Ο μέσος όρος ηλικίας όπου παρουσιάζεται είναι περί τα 51,4 χρόνια με μια απόκλιση 3,8 ετών.

 

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφανισή της είναι διάφοροι, όπως η ηλικία της πρώτης περιόδου, ο αριθμός των τοκετών, η διατοφή κλπ.

 

Έγγυται κυρίως σε μια ορμονική μεταβολή του γυναικείου οργανισμού.

 

Η μεταβολή αυτή οδηγεί τη γυναίκα στη μη αναπαραγωγική φασή της ζωής της, την κλιμακτήριο.

 

Οι ορμονικές αυτές αλλαγές γίνονται αντιληπτές στη γυναίκα σαν εξάψεις, δηλαδή αίσθημα θερμότητας στο δέρμα, κυρίως στην περιοχή του προσώπου και με επέκταση στο λαιμό και στο στήθος.

 

Επιπλέον μπορεί να συνοδευτούν από εφίδρωση, αίσθημα παλμών, ταχυκαρδία και ίσως αρρυθμία.

 

Σημαντική αλλαγή ενδέχεται να προσέλθει και στην ψυχοσύνθεση της γυναίκας.

 

Σε περίπου 60% των γυναικών εμφανίζεται καταθλιπτική διάθεση, μελαγχολική, έλλειψη διάθεσης και ενέργειας.

 

Ακόμα παρουσιάζεται μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας (libido), η οποία επιδεινώνεται από την κολπική ατροφία, δηλαδή την ξηρότητα της περιοχής του γυναικείου συστήματος.

 

Πολύ σημαντικές αλλαγές όμως πραγματοποιούνται και στο καρδιαγγειακό σύστημα της γυναίκας, καθώς μέχρι την εμμηνόπαυση οι γυναικείες ορμόνες είχαν ένα ρόλο προστατευτικό από τέτοιου είδους παθήσεις.

 

Για αυτό το λόγο οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

Μία ακόμα σημαντική επίπτωση του «κλιμακτηριακού συνδρόμου» είναι η οστεοπόρωση.

 

Τα οστά γίνονται πιο εύθραστα και αυξάνει ο κίνδυνος κατάγματος.

 

Απαραίτητη θεωρείται σε αυτή την ηλικία η μέτρηση της οστικής πυκνότητας οσφυικης μοίρας σπονυλικής στήλης και ισχίου (BMD).

 

Για αυτούς τους λόγους συνηδειτοποιούμε πόσο σημαντική είναι αυτή η φάση της ζωής της γυναίκας και γιατί η ίδια θα πρέπει να συμβουλευτεί το γυναικολόγο της ώστε να υποβληθεί στις κατάλληλες εξετάσεις και να τεθεί το ζήτημα ορμονικής θεραπείας.

 

 

Ιωάννης Καλογήρου obg