Νέο δερματολογικό & ουρολογικό τμήμα

Ερωτήσεις Εγκυμοσύνης

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης πολλές αλλαγές γίνονται στο σώμα της γυναίκας τόσο σε μεταβολικό επίπεδο όσο και σε ορμονικό.

Οι μεγαλύτερες αλλαγές αφορούν στο 2ο τρίμηνο της κύησης και θέλει καλή ιατρική παρακολούθηση.

Το πρήξιμο θέλει πρώτα καλή κλινικοεργαστηριακή διερεύνηση πριν χαρακτηρισθεί σαν μια ήπια κατακράτηση υγρών λόγω της επιβάρυνσης του φλεβικού συστήματος καθώς το ίδιο το έμβρυο πιέζει την κάτω κοίλη φλέβα με  αύξηση οιδήματος στην περιφέρεια.

Δυστυχώς το κάπνισμα έχει ενοχοποιηθεί για πολλές ασθένειες με την πιο σημαντικές τις κακοήθεις εξαλλαγές  (καρκίνος) και  την καρδιοπάθεια.

Στην εγκυμοσύνη έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις όπως ανωμαλίες εμβρύου υπολειπόμενη ανάπτυξη αυτού, τοξιναιμία (πίεση στην εγκυμοσύνη με οίδημα και λεύκωμα στα ούρα) και πολλά άλλα.

Η διακοπή του καπνίσματος αρχίζει πριν ακόμα η γυναίκα μείνει έγκυος και φυσικά απαγορεύεται  κατά την διάρκεια της κύησης που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ασφαλές όριο ημερήσιας  κατανάλωσης τσιγάρων.

Γενικά η ήπια άσκηση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθά  στην καλύτερη έκβαση του τοκετού.

Το περπάτημα είναι και αυτό ένα είδος άσκησης που βέβαια πρέπει να γίνεται με μέτρο ανάλογα την κατάσταση κάθε εγκύου και βέβαια με τις οδηγίες του ιατρού της.

Στο τέλος της εγκυμοσύνης είναι ιδανικά να έχουμε σταθερή θερμοκρασία κατά την διάρκεια του μπάνιου γιατί το πολύ κρύο αλλά και το πολύ ζεστό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην έκβαση της εγκυμοσύνης με τη έντονη αγγειοσυστολή ή αγγειοδιαστολή που προκαλούν αντίστοιχα.

Αποδεδειγμένα η έναρξη τοκετού μετά τις 40 εβδομάδες μπορεί να βοηθηθεί από την εξέταση κατά sweep an stretch από τον γυναικολόγο, από τις σεξουαλικές επαφές και από την ήπια άσκηση.

Η εγκυμοσύνη είναι μια  διαφορετική κατάσταση στην ζωή μας γιατί παίρνουμε αποφάσεις όχι μόνο για τον εαυτό μας αλλά και για το έμβρυο που κυοφορούμε.

Οτιδήποτε χρησιμοποιούμε είτε πρόκειται για φάρμακα είτε για κρέμες και εντομοαπωθητικά πρέπει να διαβάζουμε τις οδηγίες χρήσεως και να δούμε αν επιτρέπεται η χρήση τους κατά την εγκυμοσύνη.

Σε πολλά εντομοαπωθητικά δεν γίνεται σαφές αν η χρήση τους είναι ασφαλής κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης γι αυτό χρειάζεται προσοχή.

Ένας έξυπνος τρόπος για να αποφύγετε τις καούρες είναι τα μικρά γεύματα με ταυτόχρονη λήψη ύδατος και  χυμών σε τακτά χρονικά διαστήματα κάθε 2-3 ώρες.

Τα φρούτα δε το καλοκαίρι αποτελούν ένα καλό σύμμαχο κατά της αφυδάτωσης αλλά προσοχή σε εκείνα με μεγάλη θερμιδική αξία και ποσότητα γλυκόζης όπως το καρπούζι και το πεπόνι που η κατανάλωσής τους πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Add Comment