ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ
Φαίνεται πως το… σύνθημα των σύγχρονων ζευγαριών είναι «παιδί τώρα», καθώς οι γρήγοροι ρυθμοί στους οποίους έχουμε μάθει να κινούμαστε, δεν μας επιτρέπουν πια να περιμένουμε… ούτε καν τον «πελαργό»!
Άνδρες και γυναίκες μετά την ολοκλήρωση των σπουδών και την επαγγελματική καταξίωση, σπεύδουν να συμπληρώσουν το τρίπτυχο της ευτυχισμένης ζωής με τη δημιουργία οικογένειας!
Ωστόσο, το χαρμόσυνο νέο της εγκυμοσύνης δεν φθάνει σ’ όλους από τους πρώτους μήνες του έγγαμου βίου, γεγονός που προκαλεί έντονο άγχος, κυρίως στις γυναίκες, που το… βιολογικό τους ρολόι λόγω μεγάλης ηλικίας έχει χτυπήσει από καιρό!
Επόμενο είναι λοιπόν να έχουν πλέον μεγάλη απήχηση στον κόσμο, οι μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, με κυρίαρχη την εξωσωματική γονιμοποίηση.
Ο μαιευτήρας-γυναικολόγος κ. Ιωάννης Καλογήρου εξηγεί στον «Α. Τ.» ότι «οι γυναίκες που μένουν για πρώτη φορά έγκυες είναι κυρίως άνω των 30 ετών».
Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι πριν από είκοσι χρόνια η ηλικιακή ομάδα που είχε τα μεγαλύτερα ποσοστά αναπαραγωγής ήταν μεταξύ 24 και 28 χρονών, ενώ σήμερα κυμαίνεται από το 29ο μέχρι το 35ο έτος της ηλικίας.
«Οι άνθρωποι σήμερα προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο και καταφεύγουν στην εξωσωματική.
Δεν έχουν την υπομονή να περιμένουν» δηλώνει ο ειδικός.
Ενδεικτικά ένα στα πέντε ζευγάρια στις μέρες μας, παρουσιάζει προβλήματα στην επίτευξη κύησης μετά από επαφές ενός έτους, οπότε και θεωρείται, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, υπογόνιμο.
Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι τα άτομα αυτά αδυνατούν να τεκνοποιήσουν, απλώς για διάφορους λόγους -με βασικότερο παράγοντα το άγχος- αντιμετωπίζουν κάποιες δυσκολίες.
«Το ποσοστό αυτών που δεν μπορούν να κάνουν παιδί με φυσιολογικό τρόπο είναι πολύ μικρό» τονίζει ο κ. Καλογήρου.
Πάντως, πριν καταφύγουν τα ζευγάρια στην εξωσωματική γονιμοποίηση συνιστάται από τους ειδικούς να έχουν δοκιμάσει προηγουμένως τους υπόλοιπους τρόπους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Έτσι ο γυναικολόγος καθοδηγεί το ζευγάρι για το πότε να έρθει σ’ επαφή αφού έχουν γίνει οι απαραίτητες εξετάσεις, μεταξύ των οποίων, το υπερηχογράφημα και η σαλπιγγογραφία στη γυναίκα και το σπερμοδιάγραμμα στον άντρα.
Ο κ. Ιωάννης Καλογήρου κάνει λόγο για την διαδικασία της σπερματέγχυσης τονίζοντας ότι: «Είναι καλό για τα ζευγάρια να το δοκιμάσουν. Είναι μια πολύ απλή διαδικασία, οικονομικότατη κι αρκετά αποτελεσματική».
Με τη μέθοδο αυτή ο γυναικολόγος παίρνει σπέρμα από τον σύζυγο και με το ειδικό σωληνάκι το τοποθετεί στη γυναίκα.
Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις, όπου οι άνδρες δεν έχουν καθόλου σπερματοζωάρια και γι’ αυτό χρησιμοποιούνται κάποιου δότη.
Ο αριθμός των σπερματεγχύσεων που είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν είναι το πολύ έξι.
Ωστόσο και μετά τις τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες, το ζευγάρι μπορεί να περάσει στη φάση της εξωσωματικής.
Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω ισχύουν για γυναίκες μέχρι 35 ετών.
Από εκεί και πέρα αποτελεσματική μέθοδος μπορεί να είναι μόνο η εξωσωματική.
Όσον αφορά στη χρονική περίοδο που μια γυναίκα μένει έγκυος αξίζει να αναφερθεί ότι όσο μεγαλύτερη είναι, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης χρωμοσωμικών ανωμαλιών, που σχετίζονται με βλάβες στο έμβρυο.
Επιπλέον, νεότερες μέλλουσες μαμάδες χαίρουν του προνομίου της «εύκολης» εγκυμοσύνης.
Αυτό συμβαίνει, καθώς το σώμα είναι πιο δυνατό και ακμαίο με αποτέλεσμα να μπορεί να αντέξει με μεγαλύτερη άνεση τα «οικογενειακά βάρη».
Από την άλλη, όμως, όταν η γυναίκα είναι κάτω των 19 ετών το σώμα της δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως με αποτέλεσμα να μην είναι έτοιμο για τη διαδικασία της κύησης.
Της ΕΥΑΣ ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ