ΜΑΝΙΚΙΟΥΡ ΚΑΙ ΒΑΦΗ ΜΑΛΛΙΩΝ

βαφή μαλλιών εγκύου

Είναι πολύ φυσικό να θέλετε να νιώθετε και να δείχνετε όμορφη και περιποιημένη σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης σας – και πολύ καλά κάνετε!

Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορείτε να συνεχίσετε την ίδια ρουτίνα φροντίδας και ομορφιάς, υπάρχουν όμως ορισμένοι περιορισμοί που θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας προκειμένου να διαφυλάξετε την υγεία του αναπτυσσόμενου μωρού σας αλλά και εναλλακτικές λύσεις ώστε να μην αναγκαστείτε να κάνετε στην άκρη τη γυναικεία σας κοκεταρία αυτούς τους εννέα μήνες.

 

Μπορώ να βάψω τα μαλλιά μου;

Σχετικές μελέτες που έχουν γίνει έχουν δείξει μέχρι στιγμής στοιχεία πως είναι σχετικά ασφαλές να βάψετε τα μαλλιά σας λίγο πριν μείνετε έγκυος ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – και αυτό γιατί είναι πολύ μικρή η ποσότητα των χημικών που πραγματικά μπαίνουν στον οργανισμό σας.

Αν όμως θέλετε να είστε εντελώς σίγουρη, το καλύτερο θα ήταν να περιμένετε μέχρι το δεύτερο τρίμηνο, όπου το αναπτυσσόμενο μωρό σας είναι λιγότερο ευάλωτο και έχει ολοκληρωθεί η οργανογένεση.

Ακόμη πιο ασφαλής επιλογή είναι οι ανταύγειες.

Στην τεχνική αυτή βάφονται μόνο οι τρίχες και η βαφή δεν ακουμπά το δέρμα, άρα δεν περνούν χημικά στον οργανισμό σας.

Μια άλλη επιλογή που θεωρείται ασφαλής είναι οι φυτικές βαφές.

Προσέχετε όμως!

Είναι σημαντικό να διαβάσετε τον κατάλογο των συστατικών τους προτού τις εφαρμόσετε καθώς, πέρα απ’ τα διάφορα «φυτικά» συστατικά, μπορεί να περιέχουν ένα ή περισσότερα απ’ τα συνηθισμένα συνθετικές χημικές ουσίες όπως p- phenylenediamine (ή φαινυλενεδιαμίνη), dihydroxybenzene (υδροκινόνη ή διυδροξυβενζένιο) και aminophenol (αμινοφαινόλη) συστατικά τα οποία χρησιμοποιούνται στις μόνιμες και ημιμόνιμες βαφές.

Ασφαλής θεωρείται η χένα, μια ημιμόνιμη φυτική βαφή που χρησιμοποιείται για χιλιάδες χρόνια.

Η χρήση της όμως έχει και αρκετά μειονεκτήματα, όπως για παράδειγμα πως μερικές φορές μετά από μερικά λουσίματα τα μαλλιά παίρνουν μια πορτοκαλοκόκκινη απόχρωση.

 

Μπορώ να κάνω περμανάντ;

Τόσο η περμανάντ και το μόνιμο ίσιωμα των μαλλιών όσο και οι βαφές, όπως είδαμε νωρίτερα, περιέχουν χημικά συστατικά η χρήση των οποίων δεν έχει αποδειχτεί ασφαλής.

Είναι λοιπόν προτιμότερο να αποφύγετε τις χημικές διεργασίες στα μαλλιά σας, τόσο κατά την εγκυμοσύνη αλλά αν μπορείτε και πριν συλλάβετε, όταν δηλαδή είστε στη φάση που το «προσπαθείτε».

Έχετε επίσης υπόψη πως τα μαλλιά σας μπορεί να μην ανταποκριθούν με τον προβλεπόμενο τρόπο, καθώς οι ορμόνες της εγκυμοσύνης αλλάζουν τη σύσταση και την υφή τους.

Έτσι μια περμανάντ μπορεί ακόμη και να μην πιάσει καθόλου!
Μπορώ να συνεχίσω τη λεύκανση των δοντιών μου;

Δεν είναι τόσα τα επιστημονικά δεδομένα που να μπορούμε να απαντήσουμε με σιγουριά για το αν η λεύκανση είναι ασφαλής ή όχι μόνο για αυτή την περίοδο αλλά και μετά τη γέννηση του μωρού σας, για όσο διάστημα θηλάζετε.

Είναι όμως σημαντικό να είστε πολύ συνεπής με τη φροντίδα τους καθώς οι ορμόνες της εγκυμοσύνης επηρεάζουν και κάνουν πιο ευπαθή τα ούλα και τα δόντια.

Αν σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος θα ήταν καλή ιδέα να πάτε για ένα τσεκ απ στον οδοντογιατρό σας ώστε να κάνετε έναν καθαρισμό και τυχόν ιατρικές εργασίες.

 

Αποτρίχωση με κερί στο μπικίνι;

Και όπου αλλού θελήσετε! Δεν υπάρχει τίποτε που να καθιστά επικίνδυνη την αποτρίχωση με κερί ή χαλάουα αυτή την περίοδο.

Να είστε όμως προετοιμασμένη να πονέσετε λίγο περισσότερο!

Στην εγκυμοσύνη αυξάνεται ο όγκος του αίματος στον οργανισμό σας –ειδικά στην ηβική περιοχή- με αποτέλεσμα να είστε πιο ευαίσθητη στον πόνο.

Είναι επίσης πιο πιθανό να έχετε μερικά σπασμένα αγγεία μετά την αποτρίχωση – ακίνδυνο αλλά ορατό.
Καθαρισμός προσώπου; Ενέσεις υαλουρονικού ή μπότοξ;

Δεν υπάρχει πρόβλημα με τον καθαρισμό αρκεί να ενημερώσετε την αισθητικό ή τη δερματολόγο σας ώστε να είναι πιο προσεκτική και ήπια στους χειρισμούς καθώς η επιδερμίδα σας είναι πιο ευαίσθητη αυτή την περίοδο.

Υπάρχουν όμως μεγάλες πιθανότητες να μην χρειαστείτε καθαρισμό αφού οι περισσότερες έγκυες αναφέρουν πως το δέρμα τους γίνεται πιο λαμπερό αυτό το διάστημα!

Αν κάνατε μπότοξ ή ενέσεις υαλουρονικού οξέος και διαπιστώσατε τις επόμενες εβδομάδες πως είστε έγκυος, είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το μωρό σας αφού η ποσότητα του υλικού που εγχύεται στους μύες ή στις ρυτίδες του προσώπου είναι τόσο μικρή που δεν είναι πιθανό να κυκλοφορήσει στον οργανισμό σας.

Αν όμως είστε έγκυος και σκέφτεστε να κάνετε κάποια θεραπεία, καλύτερα να την αφήσετε για μετά τον τοκετό και το θηλασμό.

Εξάλλου, είναι πολύ πιθανό πως δεν θα τη χρειαστείτε τους επόμενους μήνες, αφού η εγκυμοσύνη προκαλεί κατακράτηση υγρών στο σώμα σας με αποτέλεσμα ένα ελαφρύ πρήξιμο του προσώπου το οποίο «γεμίζει» και τις μικρές ρυτίδες.

Έτσι από μόνη της η εγκυμοσύνη σας είναι η μοναδική αισθητική θεραπεία που έχετε ανάγκη!
Πειράζει να κάνω μασάζ;

Το μασάζ είναι κάτι που μπορεί να σας ανακουφίσει απ’ τις ενοχλήσεις της εγκυμοσύνης, όπως τα κουρασμένα πόδια, οι πόνοι στην πλάτη ή τη μέση και μάλιστα υπάρχουν ειδικά μασάζ για εγκύους.

Αν στο μασάζ χρησιμοποιούνται αιθέρια έλαια μην παραλείψετε να ενημερώσετε πως είστε έγκυος, καθώς δεν είναι κατάλληλα για την εγκυμοσύνη.
Μπορώ να κάνω τατουάζ;

Θα ήταν ίσως προτιμότερο να περιμένετε ώσπου να γεννήσετε για να κάνετε τατουάζ.

Ένα θέμα είναι οι βαφές και το μελάνι που χρησιμοποιούνται στο τατουάζ και κατά πόσο μπορεί να είναι επιβλαβή σε αυτή τη φάση για το έμβρυο.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, είτε είστε έγκυος είτε όχι, προτού κάνετε τατουάζ καλό θα ήταν να εξακριβώσετε ότι χρησιμοποιούνται αποστειρωμένα εργαλεία καθώς υπάρχουν επικίνδυνα μικρόβια, όπως της ηπατίτιδας Β και του HIV/AIDS, που μπορεί να μεταδοθούν μέσω των σωματικών υγρών.

Τα υπάρχοντα τατουάζ δεν επηρεάζουν το μωρό σας, το μωρό σας όμως μπορεί να επηρεάσει τα παλιά σας τατουάζ – ανάλογα με το σημείο που βρίσκονται.

Καθώς θα φουσκώνει η κοιλίτσα και το στήθος σας θα γίνεται πιο πληθωρικό ή με την εμφάνιση μιας ραγάδας είναι πιθανό κάποιο τατουάζ στην περιοχή να χάσει το σχήμα του ή να αποχρωματιστεί.

 

Μανικιούρ/πεντικιούρ;

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η έκθεση μιας εγκύου στα χημικά που περιλαμβάνουν το μανικιούρ και το πεντικιούρ μπορεί να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στο έμβρυο.

Ειδικά ένα πεντικιούρ μπορεί να είναι ένα σπουδαίο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας στο τρίτο τρίμηνο, όπου η φουσκωμένη σας κοιλιά μπορεί να σας δυσκολεύει ακόμη και να φτάσετε τα νύχια των ποδιών σας!
Χρησιμοποιήσω κρέμες αυτομαυρίσματος

Τα συστατικά που περιέχουν οι συγκεκριμένες κρέμες είναι αβλαβή και μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε αν το ελαφρύ χρώμα που θα χαρίσουν στην επιδερμίδα σας σας κάνει να νιώθετε καλύτερα ψυχολογικά και πιο όμορφη!

Αποφύγετε όμως το σολάριουμ, για την ασφάλεια ή μη του οποίου δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία.

 

Φοράω ψηλοτάκουνα;

Τα ψηλοτάκουνα δεν συμβαδίζουν με την εγκυμοσύνη, τουλάχιστον όχι για την καθημερινότητα κα σίγουρα όχι με τους τελευταίους μήνες.

Το βάρος σας αυξάνεται, το σχήμα του σώματος και το κέντρο βαρύτητας αλλάζουν κάνοντάς σας να περπατάτε διαφορετικά και να μην έχετε τη συνηθισμένη σας σταθερότητα.

Τα ψηλοτάκουνα λοιπόν αυξάνουν τις πιθανότητες να πέσετε και να χτυπήσετε, τόσο εσείς όσο και το μωρό που μεγαλώνει στην κοιλιά σας.

Επιπλέον, επιβαρύνουν τη μέση και τα κουρασμένα πόδια. Αν όμως θέλετε να φορέσετε τακούνια για μια ιδιαίτερη περίσταση, επιλέξτε σχετικά χαμηλά, π.χ. έξι πόντους, με φαρδύ τακούνι και όσο το δυνατό πιο σταθερά.

 

Της Ελένης Δασκαλάκη
Πηγή: Ζαμπέλη Αφροδίτη, αισθητικός, Μαρία Ορφανίδου, οδοντίατρος