Νέο δερματολογικό & ουρολογικό τμήμα

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΟΛΠΟΥ ΜΕ ΘΕΡΑΠΕΙΑ LASER

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΟΛΠΟΥ ΜΕ LASER – Είναι τελικά η μεγαλύτερη ανακάλυψη μετά το «μπλε» χαπάκι?

 

Χρόνια τώρα είναι γνωστό ότι η πτώση των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση δημιουργούν ατροφία στον κόλπο με αποτέλεσμα την  εμφάνιση συμπτωμάτων όπως είναι η ξηρότητα, ο πόνος κατά την επαφή, το αίσθημα καύσου και φαγούρας. Είναι χαρακτηριστική η περιγραφή των γυναικών ότι «νιώθουν σαν να μπαίνουν ξυράφια» όταν έρχονται σε επαφή. Γεγονός βέβαια, που τις κάνει να νιώθουν πολύ άσχημα, να μην θέλουν να έρθουν σέ επαφή, να νιώθουν γερασμένες, να θεωρούν ότι το σώμα τους τις εγκαταλείπει και να μην μπορούν να προσδιορίσουν τι είναι ακριβώς αυτό που τους συμβαίνει.

 

Οι θεραπείες laser μπορούν να φτιάξουν τα δομικά συστατικά (όπως το κολλαγόνο, η ελαστίνη, τα τοπικά αγγεία κ.α)του κολπικού βλεννόγονου που έχουν χαθεί ή υπολειτουργούν λόγω της εμμηνόπαυσης. Έτσι, ο κόλπος γενικότερα αλλά και η είσοδος του κόλπου, όπου εντοπίζεται περισσότερο το πρόβλημα του πόνου κατά την επαφή, επανακτούν την ελαστικότητα τους, την κολπική υγρασία και την ικανότητα εφύγρανσης κατά την σεξουαλική επαφή. Η γυναίκα παύει πλέον να πονάει, νιώθει το σώμα της όπως ήταν πριν την εμμηνόπαυση, νιώθει νέα και έτσι αυξάνεται η όρεξη της για σεξουαλική επαφή αλλά και η ικανότητα οργασμού και γενικότερα απόλαυσης της σεξουαλικής της ζωής.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ LASER?

Υπό προϋποθέσεις ναι! Όλα τα πράγματα στην ιατρική έχουν ενδείξεις και αντενδείξεις έτσι ακριβώς γίνεται και με τα laser. Τα laserδεν είναι πανάκεια και μην ξεχνάμε ότι οι θεραπείες laser αποτελούν ιατρική πράξη. Κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό και πρέπει να γίνει κατάλληλη συζήτηση και εκτίμηση του κάθε περιστατικού, να πραγματοποιηθεί διαφορική διάγνωση των συμπτωμάτων, να γίνει κλινική-γυναικολογική εξέταση  ώστε να προταθεί στην γυναίκα αυτό που είναι καλύτερο για την περίπτωση της και ποιες πρέπει να είναι οι προσδοκίες της από την θεραπεία.

 

Ποια είναι η διαδικασία?

 

Η γυναίκα προσέρχεται σε επίπεδο ιατρείου πραγματοποιείται ήπια τοπική  αναισθησία με spray και εν συνεχεία  με τη χρήση ενός ειδικού laser που εισέρχεται εντός του κόλπου γίνεται ανάπλαση. Η μέθοδος είναι ανώδυνη και η γυναίκα συνεχίζει την δραστηριότητάς κανονικά την ίδια ημέρα και τις σεξουαλικές επαφές μετά από μία εβδομάδα.

 

Πόσες θεραπείες θα πρέπει να γίνουν?

Ο αριθμός των θεραπειών καθορίζεται από το πόσο ενοχλητικά είναι τα συμπτώματα αλλά και από τον βαθμό της κολπικής ατροφίας. Έτσι ξεκινάμε από 3 θεραπείες, μπορεί όμως τελικά να χρειαστούν 4 ή και 5. Μάλιστα, το 35% των γυναικών με πολύ σοβαρή ένταση συμπτωμάτων, τόσο σοβαρή ώστε να μην έχουν σεξουαλική επαφή λόγω πόνου, αποκτούν πλήρη ίαση μετά από 3 θεραπείες. Μετά από 4 θεραπείες το 65% των γυναικών έχουν πλήρη ίαση ενώ μετά από 5 θεραπείες το 85%.