06 Νοέ Το συναισθηματικό ταξίδι των γυναικών που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση: Βιώνοντας την αβεβαιότητα, τον φόβο, τη μοναξιά και την ελπίδα.
Το συναισθηματικό ταξίδι των γυναικών που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση: Βιώνοντας την αβεβαιότητα, τον φόβο, τη μοναξιά και την ελπίδα.
Το ζευγάρι που επιθυμεί να αποκτήσει ένα παιδί ξεκινά έχοντας όνειρα, καθώς όμως περνά ο καιρός και η εγκυμοσύνη δεν έρχεται, τη θέση της ελπίδας παίρνει ο φόβος, το άγχος και η αγωνία. Ως υπογονιμότητα θεωρείται η αδυναμία σύλληψης μετά από προσπάθειες 12 μηνών. Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) αποτελεί μια καινοτόμο ιατρική διαδικασία που προσφέρει ελπίδα και λύση σε αμέτρητα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αναπαραγωγή.
Οι γυναίκες που υποβάλλονται στην IVF αρχικά μπορεί να βιώνουν ένα κύμα ελπίδας και προσμονής. Καθώς προχωρά η διαδικασία, μπορεί να αντιμετωπίσουν άγχος, φόβο και αγωνία. Ο φόβος της αποτυχίας, μιας ενδεχόμενης αποβολής ή τυχόν επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να κάνει την εμφάνισή του. Ακριβώς επειδή η IVF είναι μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, πιθανές πολλαπλές προσπάθειες και απροσδόκητα εμπόδια, κάθε μη επιτυχής κύκλος μπορεί να επιφέρει μια αίσθηση ματαίωσης, απογοήτευσης και πένθους, ενισχύοντας το συναισθηματικό τέλμα.
Συχνά, η υπογονιμότητα και η ίδια η διαδικασία της IVF αποτελούν ένα μοναχικό ταξίδι, καθώς οι γυναίκες μπορεί να αισθάνονται ότι φέρουν μόνες το βάρος και την ευθύνη. Επιπλέον, η σχέση του ζευγαριού μπορεί να δοκιμαστεί, ειδικά αν τα μέλη του ζευγαριού αντιμετωπίζουν εμπόδια στην αποτελεσματική επικοινωνία και διαθέτουν διαφορετικούς μηχανισμούς διαχείρισης των δυσκολιών. Παρότι οι φίλοι και η οικογένεια μπορεί να προσφέρουν υποστήριξη, ίσως να δυσκολεύονται να κατανοήσουν εις βάθος τις συναισθηματικές προκλήσεις που συνοδεύουν αυτό το ταξίδι, γεγονός που μπορεί να εντείνει την αίσθηση της μοναξιάς και της απομόνωσης. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της σύνδεσης με άλλες γυναίκες που βρίσκονται σε παρόμοιο ταξίδι μέσω από τις ομάδες υποστήριξης.
Τα παραπάνω συναισθήματα μπορούν να έχουν έντονο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και γι’ αυτό, είναι ζωτικής σημασίας οι γυναίκες που υποβάλλονται σε IVF να έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένους επαγγελματίες ψυχικής υγείας.
Ο ρόλος των ψυχολόγων
Η φροντίδα της ψυχικής υγείας κατά το ταξίδι της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μέσα από την επαγγελματική καθοδήγηση ψυχολόγου προσφέρει:
– Έναν ασφαλή χώρο για την έκφραση, την κατανόηση και την επεξεργασία των συναισθημάτων
– Τεχνικές αποτελεσματικής διαχείρισης του άγχους και της κατάθλιψης
– Στρατηγικές αντιμετώπισης των δυσκολιών
– Ανάκτηση της αίσθησης ελέγχου επί της συναισθηματικής ευημερίας
– Ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας
Η Δύναμη των Ομάδων Υποστήριξης
Οι ομάδες υποστήριξης αποτελούν έναν ασφαλή τόπο για τις γυναίκες ώστε να μοιραστούν τις εμπειρίες τους σχετικά με την IVF, προωθώντας έτσι ένα αίσθημα κοινότητας, κατανόησης και υποστήριξης. Το να βιώνουν μέσα από τη σύνδεση με την ομάδα ότι δεν είναι μόνες, μπορεί να ανακουφίσει την αίσθηση της μοναξιάς, να ανανεώσει την ψυχική ανθεκτικότητα και να καταφέρουν να βγουν πιο δυνατές μέσα από αυτό το ταξίδι.
Εάν είστε μια γυναίκα που βρίσκεστε σε αυτό το ταξίδι, θυμηθείτε ότι δεν είστε μόνη!
Υπάρχει βοήθεια διαθέσιμη μέσα από τις ομάδες υποστήριξης που συντονίζουν η Πωλίνα Φλεβάρη (Ψυχολόγος MSc & Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια) και η Μαρία Μαλαπέτσα (Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια).
Για πληροφορίες & για να κλείσετε θέση στις ομάδες υποστήριξης:
6955 444 980 – Πωλίνα Φλεβάρη
697 480 9791 – Μαρία Μαλαπέτσα