Στυτική Δυσλειτουργία

Η επίτευξη της στύσης είναι το αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης, αστραπιαίας διαδικασίας, στην οποία εμπλέκονται πολυάριθμα συστήματα του σώματος , τα συναισθήματα και ψυχικές λειτουργίες, όπως οι αισθήσεις, η φαντασία και η μνήμη. Οποιοδήποτε εμπόδιο εμφανιστεί στα μονοπάτια της διέγερσης μπορεί να προκαλέσει διαταραχή στην επίτευξη στύσης.

 

Με τον όρο «στυτική δυσλειτουργία» εννοούμε την περιοδική ή μόνιμη αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης για μια ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή.

 

Το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας εμφανίζεται κυρίως στη μέση ηλικία, ενώ όσο η ηλικία αυξάνει αντίστοιχα πολλαπλασιάζεται και το ποσοστό εμφάνισης του προβλήματος. Στυτική δυσλειτουργία μπορεί όμως να βιώσουν και νέοι άνδρες, κάτω των 40 ετών, με το ποσοστό εμφάνισης σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία να κυμαίνεται περίπου στο 5%.

 

Το μεγαλύτερο θέμα που καλούνται να ξεπεράσουν οι άνδρες που βιώνουν την αποτυχία της στύσης είναι η ντροπή που αισθάνονται και η δυσκολία στο να αποφασίσουν να απευθυνθούν σε ειδικό ανδρολόγο.

 

Τα αίτια που ευθύνονται για την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας είναι πολλά και διαχωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες: τα οργανικά αίτια και τα ψυχολογικά.

 

Τα πιο συνηθισμένα οργανικά αίτια είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, το μεταβολικό σύνδρομο, οι καρδιολογικές παθήσεις και οι ογκολογικές επεμβάσεις για νοσήματα του προστάτου αδένα και του παχέος εντέρου.

 

Τα πιο συνηθισμένα ψυχολογικά αίτια είναι οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη. Αρκετές φορές μπορεί να συνυπάρχουν παθολογικές καταστάσεις και από τις δυο κατηγορίες, γεγονός που επιβάλλει την ολιστική προσέγγιση του ασθενούς τόσο από ειδικό ανδρολόγο όσο και από εξειδικευμένο σε θέματα σεξουαλικότητας ψυχολόγο ή ψυχίατρο.

 

Η διαγνωστική προσέγγιση του προβλήματος της στυτικής δυσλειτουργίας γίνεται από εξειδικευμένο ανδρολόγο και περιλαμβάνει ένα λεπτομερές ιατρικό και σεξουαλικό ιστορικό, τη συμπλήρωση ειδικών ερωτηματολογίων, κλινική εξέταση των έξω γεννητικών οργάνων, του μαστού και του προστάτη, δυναμικό υπερηχογράφημα πέους με πρόκληση στύσης (triplex πέους) και εργαστηριακό ορμονικό έλεγχο. Ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων οδηγεί στην αποκάλυψη του αιτίου που προκαλεί τη συγκεκριμένη σεξουαλική δυσλειτουργία και στη στοχευμένη αντιμετωπισή του.

 

Οι θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν στην εποχή μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι πολλές, ασφαλής και επιστημονικά τεκμηριωμένες. Φαρμακευτικά σκευάσματα (από του στόματος χρήση ειδικών χαπιών), ενδοπεϊκές ενέσεις, κρουστικά κύματα είναι θεραπευτικές επιλογές που μπορεί να δοθούν ως λύση είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά.

 

Στις περιπτώσεις που η συντηρητική προσέγγιση αποτύχει, η χειρουργική θεραπεία με την τοποθέτηση ενδοπεϊκών προθέσεων προσφέρει οριστική λύση στο πρόβλημα.

 

Ανεξάρτητα από τη τελική θεραπευτική αγωγή που θα επιλεχθεί και θα εφαρμοσθεί , ο στόχος παραμένει ο ίδιος: η επαναφορά του άνδρα στην κατάσταση που ήταν πριν την εμφάνιση του προβλήματος, πάντα με σεβασμό στις προσδοκίες του και τις επιθυμίες του. Οι επιλογές που έχουμε πλέον για να πετύχουμε το συγκεκριμένο στόχο είναι πολλές.